iPhone půjčovna
Je iPhone vodotěsný? Není!

Je iPhone vodotěsný? Není!

Velmi často se setkávám s názorem, že si řada majitelů iPhonu myslí, že je jejich telefon vodotěsný. Kolikrát i nadávají, že společnost Apple nepravdivě uvádí majitele v omyl, protože jejich „jablíčko“ nevydrželo natáčení v bazénu. Rád bych to uvedl na pravou míru a proto bych rád věnoval tento článek tématu o vodotěsnosti iPhonu. On totiž není tak úplně vodotěsný, ale spíše voděodolný. Jaký je rozdíl? Vysvětlím.

Co to je IP67 a IP68?

Hodnota IP, značí stupeň krytí, kdy první hodnota je určena pro prach a druhá hodnota pro vodu. IP67 najdete u iPhone 7 (+), iPhone 8 (+), iPhone X a iPhone Xr. IP68 pak iPhone Xs a iPhone Xs Max. 

IP6x – úplná (maximální) ochrana proti prachu, tzn. prach se do telefonu jednoduše nedostane.

IPx7 – chráněno proti ponoření do vody na 30 minut do hloubky max. 1 metru.

IPx8 – chráněno proti ponoření do vody na 30 minut do hloubky max. 2 metrů.

Záměrně jsem zvýraznil slovo ponoření. Pokud byste rozdělali některý z uvedených iPhonů, najdete řadu těsnění, která slouží k tomu, aby se do „těla“ telefonu nedostala voda. Jenomže i tato těsnění nedokáží zabránit vstupu vody na 100%. Ptáte se proč? Všechno je to o tlaku vody, který na tato těsnění působí. Stále nechápete? Vysvětlím v praxi.

Pokud vezmu telefon a pomalu ho vložím do nádoby s vodou, nevzniká na těsnění v podstatě žádný tlak (respektive minimální) a proto telefon pravděpodobně přežije. 

Pokud však vezmu telefon a do stejné nádoby ho hodím, bude na těsnění působit mnohem vyšší tlak vody, na základě kterého se dostane voda tam, kam nemá. V podstatě vystavíte telefon takovému tlaku, jak kdyby byl pomalu vložen do mnohem vyšší hloubky.

I proto najdete na internetu řadu názorů, že někomu telefon přežil podvodní natáčení v bazénu a naopak pro někoho to znamenalo „smrt“ telefonu. 

Proč natáčet pod vodou s iPhonem?!

Občas si říkám, jestli je vlastně rozumné, aby někdo používal telefon na natáčení pod vodou, když jsou přesně pro tyto případy na trhu akční kamery, které jsou na to stavěné. Věřím, že to spoustu lidí láká, ale přeci jen, potápět telefon pod vodu je podobné, jako hrát tenis raketou na badminton. Ono to asi nějak půjde, ale pravděpodobně tu raketu zničíte.

Pokud chcete kvalitní záběry z dovolená u moře nebo „blbnutí“ u bazénu, podíval bych se pro akční kameře GoPro, která je na to stavěná. Bez speciálního obalu vydrží až 10 metrů a s odolným obalem dokonce 60 metrů. Pokud se vám kamera a další příslušenství nechce kupovat, můžete si ji půjčit za pár korun například v GoPro půjčovně včetně bohatého příslušenství. 

Závěrem

S telefonem si samozřejmě dělejte co uznáte za vhodné, pro všechny případy si však uvědomte, že iPhone není vodotěsný za každých podmínek jako jste zvyklí třeba u hodinek. S těmi můžete skákat do vody od rána do večera, ale telefon má oproti běžným hodinkám sluchátko, reproduktor, mikrofon, vstup pro nabíjení a jiné části, přes které se ta voda vlivem vyššího tlaku dostat umí.

 

Nezapomeňte dát „To se mi líbí“ FCB stránce tohoto blogu. Díky!

 



Další článek:
Předchozí článek:
iPhone půjčovna

Komentáře